kashba

* Old Chinese Panels *

Home


KASHBA Asiatica


Ais Loupatty & Ton Lankreijer


Staalstraat 6

1011 JL AmsterdamOpen 12:00 – 17:00

Zondag / Sunday 14:00 - 17:00
Contact:


31-20- 6 23 55 64

lankreijer@me.com

kashba@planet.nl


De afgelopen vijftien, twintig jaar dat we in China handelaren, werkplaatsen en markten bezochten, zagen en kochten we regelmatig oude, houten panelen. 


Soms kwamen ze uit dorpen die moesten wijken voor nieuwbouw, soms was een huis eenvoudig te laag voor de nieuwe generaties om rechtop in te staan.
In Amsterdam borgen we de meeste panelen ‘zolang maar’ tussen de balken in de kelder omdat er geen ruimte was om ze in de winkel goed te tonen.


Die is er nog steeds niet.


Daarom hebben we het grootste deel ervan – gefotografeerd, genummerd en geprijsd – hier op de website gezet. Wie geïnteresseerd is, kan het nummer doorgeven alvorens ernaar te komen kijken.

Tussendoor staan enkele toepaste voorbeelden en suggesties.De eerste vijf 

alle maten in centimeters


Het fijne houtsnijwerk vormde oorspronkelijk het pronkstuk binnen een stevigere ombouw: paneel, scherm of wand. 


De voorstelling zat vrijwel altijd op ooghoogte. 


De ombouw ving de meeste klappen op. Doorgaans werden ze daarom kaal gehouden of kregen hoogstens een eenvoudige, geschilderde decoratie.


Uiteraard bleven de voorstellingen bewaard als de ombouw het begaf of moest wijken. Ze werden opnieuw ingelijst. Doorgaans met een dikke, houten beschermingsrand. Ook omdat de aflopende randen van de voorstelling er dan eenvoudig in kunnen verzinken. 


De houten omlijsting wordt vaak geaccentueerd met rood en zwart. Hetzij met hoogglanzende opaque verf, of juist met matte en doorzichtige beits.


Door de uitgestoken voorstelling terug te zetten in een grotere ombouw wordt soms opnieuw een scherm of wand samengesteld. Op de gewenste maat.6 tot 1012 tot 15

16 tot 20

20 tot 30

31 tot 42

43 tot 53

Andere panelen/ Different panels

klik hier/click here

All photographs and texts ©Kashba  Ais Loupatty & Ton Lankreijer.Webdesign:William Loupatty