Nieuwere wereld, oude man

blog inhoud

IMG 2592 - versie 2

Vloog je in de zeventiger jaren van Amsterdam naar Bangkok, dan reisde je van stad naar dorp. Eind tachtiger jaren was dat beeld al gekanteld: Bangkok was een gròte stad geworden en Amsterdam in vergelijking een gehucht. Van de almaar doordenderende groei van Aziatische steden ondervind je  opvallend weinig hinder of overlast – dat is in Amsterdam wel anders met een tunneltje hier of een brugje daar in herstel.


DSC02259 - versie 2

Op zoek naar iets specifieks, gleden we met de sky train het nieuwste, allergrootste winkelcomplex van Bangkok binnen. Van de buitenkant bestaat Siam Paragon uit drie verticale shopping malls. Tesamen houden ze een wereld op van glans en glimmer, glas en spiegels, lichtschermen, etceteralia.


DSC02250


De bezoekers zijn er niet zo zeer op zoek naar iets, shoppen eigenlijk niet eens, ze verblijven er.  Men kijkt, eet, slentert, kwebbelt en houdt f/t/m op een smartphone in de gaten. 

Met aankleding, optredens, presentaties en modeshows doet de commercie er alles aan om de doelloze meute te verleiden tot consumptie. 


DSC02224


Het is intussen een vak apart om een mall populair oftewel rendabel te houden, een hogere mall-vakschool of nog hoger. Als eindexamenprojekt zou ik op de stoep een dikke kabel leggen die leidt naar een giga stekker die in de facade van het complex steekt – of erger.

Vanaf een van de vele roltrappen in Siam Paragon zie ik mijn grijze verschijning gespiegeld in het bonte spektakel rondom en denk: als dit de toekomst is, wìl ik er geen deel van uitmaken – het gereutel van een nog levend anachronisme.

Sommigen beweren dat elke vernieuwing in de Verenigde Staten begint, pas een jaar later overwaait naar Europa en nog later naar de rest van de wereld. Begin tachtiger jaren echter liepen vele Hongkongers reeds met een mobiele telefoon op straat – een schoenformaat, dat wel – terwijl dat merkwaardige verschijnsel in het Westen nog jaren langs nergens was te zien…


DSC02243 - versie 2

Om een indruk te geven van de overvloed die door de drie zilveren, giga-supermarkt-gebouwen klotst: in het souterrain staan voertuigen te koop die je wellicht beledigt met de omschrijving auto:  Jaguar, Lamborghini, Maserati, dat werk.

Bij de zware, zo niet plompe Rolls Royce staan twee Russisch sprekende mannen zich zichtbaar te verbijten. Hun aandacht is volledig gefixeerd op twee glimmend zwarte karren die achter een omheining van rood-koord-aan-chromen-paaltjes iets ongenaakbaars suggereren. 


DSC02236 - versie 2


De twee mannen zijn dermate gebiologeerd op Het Edelblik dat ik hen recht voor z’n raap kan fotograferen; ze kunnen zich kennelijk niet voorstellen dat mijn camera op iets anders dan de dure wagens is gericht. 

Een beschaafd, klein bordje vermeldt een vraagprijs van - omgerekend - een miljoen euro per bolide.


DSC02231


De jonge saleshost toont het interieur van de wagen aan een slanke, gedistingeerde Thaise man van dezelfde leeftijd als hunnie langs de lijn, de Russen. Is het jaloezie en vooroordeel dat ze zo rood en bozig staan te kijken?


DSC02232 - versie 2


Op zoek naar de uitgang, sta ik plots voor een zee van glas. 

De harde, smetteloze wand strekt van plafond tot vloer en beslaat in een magistrale bocht de helft van de verdieping: een aquarium vol boeken en boeken en nog eens boeken!


DSC02219


IMG 5711


In Burma vonden we slechts twee, drie boeken over de geschiedenis van het land. 

Hier in deze Bangkokse boekenwinkel bestlaat Burma maar liefst twee kasten – uitgaven die in het buurland zelf allemaal verboden zijn. 

Elke Duitser of Belg heeft een beter beeld van Nederland dan de Nederlander zelf, zeg maar.


DSC02208


Ik struikel soms over jongeren op de grond in lotuszit, verdiept in andere werelden.

En ik vraag me af: als wezenlijke vernieuwing daar begint waar de zon opkomt, betekent dit dan de terugkeer tot Het Boek?

Ik bedoel: ook zonder dat de elektriciteit uitvalt.


DSC02218 - versie 2


Lang dacht ik dat Azië misschien meer zou gaan lezen door de komst van de e-reader. Er waren altijd wel huishoudens waar de wereldliteratuur in Penguin-uitgave langs de wand stond. Maar die zaten veelal stevig in plastic verpakt of zelfs in metalen dozen. Dan nòg vraten de zilvervisjes cum gespuis zich dwars door de bladzijden heen. En boeken zijn nou eenmaal duur als je weinig geld hebt.

Verbaasd staar ik naar deze enorme glazen boekhandel, de overvloed is bij ons onrendabel en dus verdwenen. Jaloers.

De gangen zijn in tegenstelling tot mijn 'kennis van Azië', gevuld met een jong, leesgraag publiek...

In zekere zin verschil ik niet eens zo gek veel van die twee Russen; qua jalouzie en vooroordeel dan.


DSC02256 

 Blog-index

 

 

 

 

 

 

 


tAll photographs and texts © Kashba, Ais Loupatty & Ton Lankreijer. Webdesign: William Loupatty.